Puheenjohtajan palsta

Vuoden 2024 sukutapaaminen

Seuraavan sukutapaamisen ajakohta on la 27.7.– su 28.7.2024. Merkitse ajankohta jo nyt kalenteriisi. Tapaamispaikka on pääkaupunkiseudun lähiympäristössä. Paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Lauantain ohjelmassa on mm. sukututkimuksen tuoreimmat tutkimustulokset ja mukavaa seurustelua ja kuulumisten vaihtamista sukulaisten kesken. Sunnuntain tutustutaan lähiseudun mielenkiintoisiin nähtävyyksiin.

Sukuseuran jäsenmaksun maksaneet saavat lähipäivinä jäsenkirjeen ja tämän vuoden jäsenmaksulaskun. Mikäli et saa kirjettä, jäsenmaksun maksamiseen tarvittavat tiedot löydät Yhteystiedot -sivulta.

Suosittelen lämpimästi kustannusten ja ympäristön säästämiseksi, että tilaan jäsenkirjeesi jatkossa sähköpostiisi. Ilmoita sähköpostiosoitteesi sukuseuran sihteerille.

Sukuseuran tuotteita – vaikka lahjaksi

Myytävät tuotteet: Sukukirja Kaavin Hallikaiset 1680 – 2011, Semmonen törräys Hallikaisten tarinoita ja Sukuviiri. Lisätietoja ja tilausohjeet löydät täältä.

Muistathan, että sukuseuralla on myös Facebook-sivut. Käy tykkäämässä ja kerro myös sukulaisille. https://www.facebook.com/hallikaistensukuseura/

Hyvää alkavaa kesää!

Jouni Pentinpoika Hallikainen

Puheenjohtaja

Sukututkimuksen seuraavat vaiheet 2022–2024

Viime kesän sukutapaamisen yhteydessä sovittiin sukututkimuksen jatkamisesta. Sukuseuran hallitukselle annettiin valtuudet tehdä päätös sukututkimuksen suuntaamisesta.

Hallitus päätti suunnata sukututkimuksen seuraavasti:

  • Jääsken (Imatran) Hallikaisten mieslinjaisten jälkeläisten tutkimus kohti nykypäivää niin, että DNA-testattava löytyisi. 
  • Nilsiän Hallikaisten mieslinjaisten jälkeläisten tutkimus kohti nykypäivää niin, että DNA-testattava löytyisi
  • Outokummun Varislahden Hallikaisten tutkimus 1600-luvulta ja yhteyden etsiminen Kaavin Hallikaisiin. 
  • Suvun alkuvaiheiden raportin täydentäminen tutkimuksen myötä löytyvillä tiedoilla. 
  • Uuden DNA-tiedon yhdistäminen kokonaisuuteen. 

Joko olet tilannut viime kesänä ilmestyneen Semmonen törräys -suvun tarinoita kirjan? Katso lisätiedot.

Kesäterveisin

Jouni Pentinpoika Hallikainen

Puheenjohtaja

Sukutapaamisen 2021 kuulumisia

Vuoden 2021 sukutapaamisen antia

Vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta liki 40 sukuseuran jäsentä oli paikalla Kempeleellä Hotel Airportissa järjestetyssä sukutapaamisessa. Suositusten mukaisesti käytimme käsidesiä ja maskeja sekä pidettiin turvaetäisyyttä toisiimme.

Runsaasti puhetta herätti sukuseuran jäsenmäärä, joka on muutamana viime vuonna asettunut noin sadan jäsenmaksun maksaneen henkilön ja perheen paikkeille. Tähän halutaan muutosta. Uusia sukuun kuuluvia kaivataan jäseniksi sukututkimuksen jatkuvuuden turvaamiseksi.

Helpoin keino kasvattaa jäsenmäärää, on olemassa olevat jäsenet. Kun jokainen jäsen suosittelee perillisilleelleen ja lähisukulaisille sukuseuran jäsenyyttä ja maksaa vaikka ensimmäisen vuoden jäsenyyden, niin tilanne korjaantuu.

Sukututkimus antaa mielenkiintoista tietoa sukumme vaiheista, eri sukuhaarojen muuttoliikkeistä ja elämäntavoista. Liity nytsukuseuraan. Yhteystiedot sivulta löydät sukuseuran tilinumeron ja ohjeet.

Uusien tietojen mukaan esi-isämme ovat lähtöisin Imatran eteläpuolelta Hallikkalan talosta. Suoraan yhtenäistä linjaa Kaavin Hallikaisiin ei ole vielä kuitenkaan pystytty varmistamaan, sillä Imatran Hallikkalan ja Kaavin Hallikaisten vanhimman tunnetun esi-isän välistä puuttuu 1-2 sukupolvea. Sukututkija Ari Kolehmaisen viimeisimmän selvityksen aiheesta löydät täältä.

Vaikuttaa siltä, että kaikilla Suomen Hallikaisilla on yhteinen esi-isä. Lisäksi on todennäköistä, että Hallikainen -sukunimi on aikojen saatossa eri puolilla Suomea muuntunut hieman, joten myös näiden muuntuneen sukunimen omaavilla on sama yhteinen esi-isämme.

Kesäterveisin

Jouni Pentinpoika Hallikainen
Puheenjohtaja

Suvun dna selvitetty

07/2018

Kiinnostava esitelmä sukutapaamisen yhteydessä – suvun DNA selvitetty

Vuoden 2018 sukutapaaminen on pidetty. Osallistujia oli nyt yli 50, mikä on enemmän kuin edellisellä kerralla. Joukko täydentyi vielä illan aikana. Lisäksi sunnuntain ohjelmaan osallistui muutamia kaavilaisia, jotka eivät ehtineet lauantaina mukaan. Kiitokset kaikille osallistujille!

Lauantain pääesitelmän piti tutkija FT Jukka Partanen aiheesta ”Kaavin asuttaminen ja elämänmuodot Pohjois-Savossa Ruotsin vallan aikana”. Esitelmä oli varsin mielenkiintoinen, mieleen painuva ja keskustelua virittävä. Se selvensi, että esi-isiemme ja äitiemme leipä vaati kovaa työtä ankarissa olosuhteissa ja siitä huolimatta nälkä oli usein vieraana.

Kevättalven aikana selvitimme Hallikaisten suvun DNA:n. Vertaileva näyte saatiin Rautjärven Hallikaisten sukuhaarasta. Tulosten perusteella on pääteltävissä, että Hallikaisten suvun lähtöseutu on Suur-Jääsken pitäjä. Analyysin DNA-testistä teki ammattisukututkija Ari Kolehmainen.

Tutustu DNA-analyysiin (pdf-tiedosto)

Sukukokous päätti kutsua Yrjö Hallikaisen ja Pentti Hallikaisen sukuseuran kunniajäseniksi ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä sukuseuran hyväksi. Lisäksi pitkäaikaisesta työtä sukuseuran hyväksi palkittiin sukuseuran standaardilla: Pertti Hallikainen, Pekka Hallikainen, Ritva Hotti ja Jouni Hallikainen.

Suvun tarinat talteen – apuasi tarvitaan

Parin vuoden aikana suvun tarinoita on saatu koottua noin 150 liuskaan. Merkittävänä apuna tarinoiden kirjaamisessa on ollut Kaija Helle. Hän on käynyt jututtamassa suvun eri haaroihin kuuluvia vanhimpia Hallikaisia ja näin saanut tarinat talteen.

Tarinoiden kerääminen jatkuu. Oletko valmis kertomaan omaan nuoruuteesi liittyvästä ajasta ja elämästä tai tunnetko jonkun sukulaisen, jolta tarinat voitaisiin saada talteen? Ota yhteyttä allekirjoittaneeseen ja sovitaan kuinka se toteutettaisiin.

Sukuseuralle on avattu Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/hallikaistensukuseura/

Käy tykkäämässä, kommentoimassa tai seuraa sivuilta sukuseuran toimintaa. Välitä viestiä sukulaisille kesän tapaamisesta.

Lämpimästi tervehtien

Jouni Pentinpoika Hallikainen
Puheenjohtaja

 

Suvun tarinat talteen – sukututkimus keskittyy nyt 1500–1600 -lukuihin

Seuraava sukutapaaminen on 28.-29.7.2018. Merkitse ajankohta jo nyt kalenteriisi. Sukutapaamisen pitopaikka on perinteiseen tapaan Kylpylähotelli Kunnonpaikka Vuorelassa Kuopion läheisyydessä.

Sukututkimus etenee. Mikkeliläinen sukututkija, Suomen historian maisteri Ari Kolehmainen selvittelee Hallikaisten suvun vaiheita 1500–1600 –luvuilla. Tavoitteena on, että Kolehmainen saa tämän sukututkimusosuuden esittelykuntoon vuoden 2018 sukutapaamiseen.

Suvun tarinat talteen. Suvun ihmisten elämänvaiheista ja sattumuksista on koottu tekstiä jo noin 100 liuskaa – ihan mukavia tarinoita ja juttuja oman ajan arkielämästä. Lisää kaivataan. Sinä tunnet lähisukusi vanhimpia. Jututa heitä ja kirjoita tarinat talteen. Juttujen kirjoittamiseen täytyy ehdottomasti olla haastateltavan lupa ja tieto juttujen mahdollisesta julkaisemisesta myöhemmin sukuseuran erikseen päättämällä tavalla. Voit toki kirjoittaa omasta nuoruudestasikin.

Mikäli haluat, että joku kirjoittaisi tarinasi, ota yhteyttä. Järjestetään jutuille kirjoittaja.

Suosittele sukuseuran jäsenyyttä nuoremmalle sukupolvelle! Jotta Hallikaisten sukuseura pysyisi virkeänä ja elinvoimaisena, tarvitaan jäseniksi lisää nuoremman sukupolven edustajia. Suosittele jäsenyyttä. Jäseneksi voi liittyä ilmoittamalla oman nimensä ja osoitteensa sukuseuran sihteerille joko puhelimitse (050 407 5537) tai sähköpostilla (ks. yhteystiedot)

Sukuseuralle on avattu Facebook-sivut. https://www.facebook.com/hallikaistensukuseura/

Käy tykkäämässä, kommentoimassa tai seuraa sivuilta sukuseuran toimintaa. Välitä viestiä sukulaisille Facebook-sivuista, näin toivomme saatavan lisää nuorempaa sukupolvea sukuseuran piiriin.

Jatkossa sukuseuran posti sähköpostitse? Mikäli haluat jatkossa sukuseuran postin sähköpostiisi, ilmoita siitä sihteerille. Laita viestiin nimesi lisäksi myös osoitteesi, jotta posti voidaan kohdentaa oikealle henkilölle.

Yhteydenottoasi ja suvun tarinoita odotellen!

Jouni Pentinpoika Hallikainen

Puheenjohtaja